Vikatiedote

Veden käyttö

Suomalaisissa kotitalouksissa veden ominaiskulutus oli 128 l/as/vrk vuonna 2010. Kotitalouksien käyttämästä vedestä noin kolmannes kuluu peseytymiseen. WC:n huuhteluun käytetään vettä noin 40 l/vrk ja muu osa kuluu pyykin- ja astioiden pesuun sekä ruoanlaittoon ja siivoukseen. Veden kokonaiskulutus yhtä asukasta kohden on noin 226 l/as/vrk. Kokonaiskulutus vaihtelee eri vesihuoltolaitosten välillä riippuen muun muassa palveluiden ja suurten teollisuusasiakkaiden määrästä. Vesilaitosyhdistyksen (VVY) julkaisu Välttämätön Vesi sisältää mielenkiintoista tietoa mm. veden käytöstä ja laadusta. Lue lisää aiheesta: Välttämätön vesi tai Det nödvändiga vattnet (ruotsiksi).

Seuraa veden kulutusta

Jokaisen kiinteistönhaltijan kannattaa tarkkailla kiinteistönsä vedenkulutusta esimerkiksi kirjaamalla vesimittarin lukemat muistiin ajoittain sekä laskemalla näistä lukemista kiinteistön normaali vuorokausikulutus pitkän aikavälin keskiarvona. Vesimittaria kannattaa seurata säännöllisesti. Vesimittarin tulisi pysähtyä kokonaan silloin, kun vettä ei käytetä. Jos mittari ei pysähdy tai vedenkulutus poikkeaa huomattavasti keskiarvomäärästä, on syytä epäillä vesijohtovuotoa.

Mitä vuotovesi maksaa?

Alla olevasta taulukosta saa käsityksen siitä, mitä erikokoiset vuodot maksavat vuodessa. Hinnat on laskettu Seinäjoen Veden nykyisen käyttömaksun mukaan.

1 m³ = 1 000 l = n. 150 sangollista

Havaittava vuotoVuotokohdan kokoVuotava määrä /vuosiEuroa/vuosi
Tiheä tippavuotoOmpelulanka30 m³ 125 €
Ohut vesivirtaParsinneula300 m³1 251 €
WC:n jatkuva vuotoTulitikku 3 000 m³12 510 €
Jatkuva vesivirtaLyijykynä30 000 m³125 100 €


Vesivuodot ovat usein korjattavissa pienin kustannuksin esimerkiksi vaihtamalla hanojen tai WC:n huuhtelusäiliön tiivisteet. Vesi – ja jätevesimaksujen lisäksi vesivuodoista voi tulla kustannuksia rakenteille aiheutuneiden vaurioiden korjauksista sekä mahdollisista homevaurioista. Lämpimän veden vuotaminen voi moninkertaistaa kustannukset. Lämmin vesi maksaa kaksi kertaa niin paljon kuin kylmä vesi johtuen lämmitykseen kuluvasta energiasta.

Vedensäästövinkit

Suihkussa

Sammuta suihku aina saippuoinnin ajaksi. Asenna vakiopainesäädin suihkuusi, niin suihkuttelet pienemmällä vesimäärällä käyttömukavuudesta tinkimättä.

Keittiössä

Älä tiskaa juoksevan hanan alla, vaan täytä altaat tiskaamista ja huuhtelua varten. Astianpesukonetta käytettäessä älä huuhtele astioita ennakkoon, vaan kaavi irtotähteet roskikseen. Kun keittiöhanaa käytetään paljon esim. astioiden tai vihannesten huuhtelussa, kannattaa siihen asentaa vedensäästösuutin.

Kylpyhuoneessa

Tarkkaile mahdollisia vuotoja wc-pytyssä, sillä niistä kertyy helposti merkittävä lisälasku. Vuoto ilmenee yleensä jatkuvana sihisevänä äänenä tai vesivanana pöntön allasosan takareunassa. Käsienpesuhanaan kannattaa asentaa säästösuutin. Uusi vesikalusteet vähän vettä kuluttaviin. Uudet wc-pöntöt kuluttavat vettä vain 3-6 litraa yhdellä huuhtelukerralla kun vastaavasti vanhan mallisten wc-pönttöjen huuhteluun voi kulua jopa 9 litraa vettä.

Pihalla

Hyödynnä sadevesi mahdollisuuksien mukaan niin istutusten kasteluun kuin autonkin pesuun.